utorak, 29. studenoga 2016.

UPOZORENJE: AKO PRIMIJETITE OVOG INSEKTA U SVOM DOMU, IDITE LIJEČNIKU ODMAH!

z-jpg-png


izdato je upozorenje od strane centara za bolesti, kontrolu i prevenciju, o najnovijoj zdravstvenoj prijetnji.

Riječ je o bubi koja se zove „triatomine“, ili poznatijoj kao „kissing bug“, tj buba koja ljubi. Prema CDC-u, može čak i ubiti čovjeka.

Može se činiti bezopasnom, ali zapravo prenosi parazita Trypanosoma cruzi, koji postane smrtonosan kada uđe u ljudsko tijelo. Ovaj parazit uzrokuje Chagas bolest, koja je zahvatila preko 8 miliona ljudi širom svijeta.

Preovladava u Južnoj Americi. Bolest može uzrokovati srčane probleme i dovesti do smrti. Simpotmi se pjavljuju dva mjeseca nakon infekcije i uključuju groznicu, glavobolju, povećane limfne žlijezde, bol u mišićima i otežano disanje.

Pošto su ovi simptomi isti kao kod gripe, mogu se vrlo teško identifikovati i povezati sa pravim uzrokom.
Kada se simptomi počnu razvijati, zaražena osoba može dobti lezije kože (nepravilnosti ispod ili iznad kože) ili ljubičasto oticanje na kapcima jednog oka.

Postoje 2 faze razvoja kod Chagas bolesti. Prva faza ima manje simptoma, nego druga koja obično djeluje tako da uvjerava ljude da imaju simptome gripe.

10% zaraženih osoba prijavi probavne probleme, a 30% srčane probleme, kada se razvije druga faza. Nema dostupne imunizacije za ovu bolest. Međutim, može se liječiti.

Ako se otkrije rano, liječenje je gotovo 100% učinkovito. Kako bi povećala zaštitne mjere, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje održavanje higjiene, posebno oko hrane, te upotrebu insketicida.

Ako je domaćin ugrižen, postoji veći rizik od proširene bolesti, tako što je buba djelovala preko ugriza i inficirala smrtonosnim parazitom.

Sjeverni dijelovi su jedina područja SAD-a koja nisu u opasnosti, uključujući i New England i New York.

Nema komentara:

Objavi komentar