četvrtak, 16. veljače 2017.

GRČKE LOPTICE SPECIJALITET KOJI MOŽETE JESTI SAMO U GRČKOJ




Sastojci za krofnice / kuglice (loukoumades):
2 šolje  mlake vode
2 šolje  mlakog mleka
1 kocka svežeg kvasca
2 kašike šećera
2 kašike soli
  8 kašika ulja
6  šolja brašna
Sastojci za sirup:
4 čaše vode
4 čaše šećera
1 čaša meda
Sipati sve sastojke u šerpu. Kada proključa  kuvati na umerenoj temperaturi 20ak minuta. Ostaviti da se sirup ohladi.

Priprema:
  Pomešati vodu sa kvascem.
Dodati mleko, šećer, so, ulje i brašno.
Sve sjediniti rukom da se dobije glatka masa.
Ostaviti 1 sat da nadodje.
Kašičicu nakvasiti u čaši sa vodom, zatim uzimati testo, oblikovati krofnicu, spustiti u vrelo ulje.
Krofnice pržiti u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Neophodno je svaki put nakvasiti kašičicu vodom pre nego što se testo uzme kako se ne bi lepilo.
Isprženu krofnicu umakati u hladan sirup, okrenuti par puta da upije a zatim vaditi na tanjir i servirati.


Nema komentara:

Objavi komentar