srijeda, 26. listopada 2016.
ŠARENI BUREK OD KADA SAM PROBALA OVAJ RECEPT ZA BUREK STALAN GOST JE NAŠEG STOLA…
SASTOJCI
600 g debljih kora za pitu
Premaz
8 kasika brasna
2.5 solje vode(solja 250 ml)
3 male kasike praska za pecivo
1/2 solje ulja
PUNJENJE
1 kg mljevenog mesa
1 kg krompira izrezanih na kockice
1 glavica sitno sjeckanog luka
2 male kasike soli
4 male kasike vegete
1 mala kasika svjeze mljevenog bibera
Preljev
1 solja vode
oko 50 g maslaca.
PRIPREMA
1.
U zdjelu staviti sve navedene sastojke za premaz i pomijesati.
2.
U vecu zdjelu staviti sve navedene sastojke za punjenje i dobro pomijesati.
3.
Na radnu povrsinu staviti jednu koru i premazati sa pripremljenim premazom.
4.
Na duzoj strani jufke poredati pripremljeno punjenje i zarolati.
5.
Redati u podmazanu tepsiju (ako je okrugla)pocevsi od sredine i ponoviti postupak dok se ne utrose sve jufke i punjenje.
6.
Kada ste gotovi ,ako vam je ostalo premaza dodajte jos malo vode (oko 1/4 solje) i premazite preko pripremljenog bureka.
7.
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 190 stepeni 50-55 minuta,ili dok fino ne porumeni,ovisno od pecnice.
8.
Za preljev prokuhajte vodu sa maslacem i kada je burek pecen ,premazite ga sa preljevom.
Poklopite ga sa drugom tepsijom ili folijom i ostavite da odstoji desetak minuta prije sluzenja.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar