petak, 21. listopada 2016.

NEOBIČNI DIMNJAK KOLAČIĆI – zabavite se prilikom pripreme ovog deserta!



Sastojci
400 gr brašna tip 400
30 gr svježeg kvasca
1 jaje
75 ml mlijeka
50 ml mlake vode
 2 kašike šećera
70 gr maslaca
rendana kora  cijelog limuna
1 mala kašikica ekstrata od vanile
malo soli.

Priprema testa:
Mlijeko i vodu zagrijte zajedno u istoj posudi, pa u to dodajte kvasac i pustite da nadodje.
Maslac  otopite i prohladite.
Brašno sipajte u veću posudu  pa dodajte otopljeni maslac .
Jaje,ekstrat vanmile , malo soli i narendanu koricu limuna pomiješajte pa dodajte na nadošao kvasac i zamijesite tijesto. Tijesto  će biti malo tvrđe.
Tako umješeno tijesto ostavite 1 sat da nadođe.

  Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte tijesto na debljinu 1 cm i isijecite u trake širine 2 cm.
Svaku traku rolajte oko modle za saum rolne tako da svaki slijedeći red prelazi preko prethodnog.
Šećerni preliv:
5 kašika šećera i 4 kašike vrele vode razmutite pa svaku rolnu premažite sa prelivom.
Zatim  svaki kolač uvaljajte u mješavinu vanilin i kristal šećera . Za 15 kolača trebate 3 kesice vanilin šećera i 3 kašike kristal šećera.
Kolače poredajte  uspravno u tepsiju na pek papir pa ih pecite na 200 C do 15 minuta. Dok se kolači peku pripremitr u 3 posude  smjesu za posipanje. U prvu  stavite 1 kesicu cimeta i 1 kesicu vanilin šećera. U drugu posudu stavite 2 kašike kokos brašna i jednu kesicu vanilin šećera. U treću  stavite 1 kesicu vanilin šećera i 3  kašike mljevenih oraha.
Pečene kolače skinite sa modli, a onda svaki premažite šećernim prelivom i pospite  ga pripremljenom smjesom iz posuda . Nekoliko komada pospite cimetom,a nekoliko komada kokosom, a nekoliko komada pospite orasima tako da dobijete  tri ukusa.

Nema komentara:

Objavi komentar