subota, 18. ožujka 2017.

NAJJEDNOSTAVNIJI KOLAČ SA GRISOM. NIŠTA LAKŠE OD OVOGA! Sočan, ukusan i nije presladak.




Prvi put kad sam čula za ovaj kolač zafrknula sam nosom u uvjerenju kako to baš i nije neka kombinacija okusa…
No kad sam ga probala promjenila sam mišljenje, jer je sočan, ukusan i nije presladak, a radi se ovako:

1 jaje
kao mjeru za daljnje satojke koristim šalicu za bijelu kavu koja ima zapreminu od 2 dl
1 šalica mljevenih oraha
2 šalice ribanih jabuka
1 šalica šećera
1 šalica pšeničnog griza
1/2 paketića praška za pecivo (6g)
1/2 šalice ulja
1/2 šalice mlijeka

Glazura:
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
3 žlice šećera
kuglica maslaca u veličini oraha

Ovo su sastojci za lim veličine 22×30, ako koristite veći treba udvostručiti sve sastojke osim šećera, njega staviti samo za pola šalice više, a isto tako nemojte napuniti šalicu do vrha kad mjerite ulje i mlijeko.
Nije potrebna dupla količina glazure nego je dovoljno pojačati samo za pola smjese.

Jaje (ne treba odvajati žumanjak i bjelanjak) se dobro izmiješa, doda mu se šećer pa se miješa dok smjesa ne postane onako pjenasta i svijetložuta. Zatim se dodaju orasi, nastavlja se s miješanjem pa se polako sipa ulje i mlijeko, nakon toga ribane jabuke i na kraju griz pomiješan s praškom za pecivo. Smjesa se izlije u namazani i brašnom posipani lim te se peče oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
Petnaestak minuta prije kraja pečenja počnite s izradom glazure. Na štednjaku polako otopite čokoladu, uz miješanje dodajte šećer i mlijeko pa nastavite s miješanjem dok se sav šećer ne rastopi i dobije se sasvim glatka masa. Tada ubacite maslac i miješajte dok se sasvim ne otopi.
Kad je kolač pečen izvadi se iz pećnice i onako vruć prelije vrućom čokoladnom glazurom.
Ohlađenog izrežite na kocke, ploške, rombove…

Nema komentara:

Objavi komentar