nedjelja, 19. ožujka 2017.

Ljekovitost meda od lavande, borovih iglica, akacije – za imunitet i kašalj




Ljekovitost meda je nadaleko poznata. Zna se da je med dobar za imunitet, za kašalj… Postoje različite vrste meda: med od lavande, borovih iglica, akacije…

Med od lavande je svijetle boje, s izrazito jakim aromatičnim mirisom. Uz čajeve od kamilice, metvice ili pelina ima umirujuće djelovanje i dobar je za smirivanje grčeva. Uz čaj od kamilice ili metvice med od lavande ima izrazito dobro djelovanje kod otežane probave, protiv nadutosti i tegoba s mokrenjem. Može se koristiti i protiv migrene ili vrtoglavice, kao i kod bolesti srca i krvnih žila.


Med od lavande otopljen u mlijeku ili čajevima, mogu svakodnevno uzimati trudnice jer smiruje najčešće tegobe u trudnoći, mučninu, lošu probavu, nadutost i dr. Osim toga pomaže pravilnom razvoju djeteta jer omogućuje bolju apsorpciju kalcija i željeza izhrane i lijekova.

Med od akacije ili bagremov med je svijetao, ugodnog mirisa i blagog okusa. Vrlo je cijenjen, a pomaže kod nesanice i umiruje nadraženi živčani sustav. Preporuča se uz čaj od kamilice jer se tako pojačava djelovanje tvari iz čaja, a i onih koje sadrži med. Akacija (bagrem) na otoku Krku cvijeta od kraja travnja do sredine svibnja bijelim grozdastim cvjetovima koji svojim opojnim mirisom privlače pčele.

Kod kroničnog bronhitisa i bolesti pluća – med od borovih iglica

1 kg šumskog meda

5 dl destilirane vode

50 g borovih iglica

Borove iglice ubaciti u vrelu vodu i kuhati na laganoj vatri 10 – 15 min. Ohladiti, nakon 24 sata procijediti i u dobivenom soku rastopiti med. Uzimati po žlicu pripravka više puta tijekom dana, između obroka.


Nema komentara:

Objavi komentar