ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

Kako se koristi kokosovo ulje za kosu




KOKOSOVO ULJE ZA KOSU RECEPTI
Kokosovo ulje za kosu je više nego korisno, kada se radi o oštećenjima, opadanju vlasi ili pojavi sedih. Ovo ulje krije brojna lekovita svojstva, budi interesovanja mnogih i u zadnjih par godina je sve traženije na našem tržištu.Bilo da je u pitanju zdravlje, ishrana, prirodna kozmetika, ulje od kokosa je jedinstveno jer je gotovo svuda našlo svoju primenu.

Donedavno su za njegove blagodeti znali samo stanovnici pacifičke regije, da bi se u zadnjih desetak godina interes proširio i na ostatak sveta, naročito u zemlje zapadne Evrope.U jednom članku je gotovo nemoguće ispisati sve recepture sa ovim uljem, mi ćemo se u početku bazirati na kozmetičku primenu i daćemo vam savet kako se koristi kokosovo ulje za kosu, te se nadamo da ćemo u nekom od narednih tekstova dati i još korisnih saveta..

UPOTREBA KOKOSOVOG ULJA ZA KOSU

Kada je u pitanju kokosovo ulje za kosu ne smemo zanemariti da ono deluje kao izvanredan regenerator, podstiče novi rast, obnavlja vrhove koji su ispucali, daje kosi zdrav i negovan izgled sa prelepim sjajem, čak i odlaže pojavu sedih vlasi. Utrljavanjem i masažom kože glave, daje koži elastičnost, hrani je i omekšava.

Ulje kokosa podstiče novi rast folikula i to na način da ono bukvalno prodire iznutra u vlasi, za razliku od mnogobrojnih preparata na tržištu koji to rade samo površinski. Ovu sposobnost da kokosovo ulje prodre u vlas iznutra,duguje svojoj gotovo idealnoj hemijskoj strukturi(laurinska kiselina je prisutna gotovo 50 posto), kao i sam oblik i veličina molekula koji je savršenih dimenzija za ovaj manevar (veoma su sitni i izražene pravolinijske strukture).

Brojne studije stoje iza ovih tvrdnji i potkrepljene su dokazima. Jedan od razloga za opsežno istraživanje je bio i taj, što žene iz pacifičke regije retko gube kosu, čak i u starijoj dobi i još ređe potpuno posede. Vrlo lako se došlo do saznanja da su još kao devojčice počele utrljavati kokosovo ulje u kosu, što je tipično za sve tropske krajeve.

Kozmetička industrija je saznavši za sve ovo, bukvalno poćela da se utrkuje – ko će da izaci bolji i „prirodniji“ proizvod od kokosovog ulja. Kako to obično biva,tu uvek ima nekih kompromisa i pored svega dosta je teško naći potpuno kvalitetan i prirodan proizvod koji u sebi ne sadrži hemiju, tako da vodite računa šta kupujete tražite organsko kokosovo ulje za kosu. Nega kose je jedna od najjačih „nisha“ u kozmetici i proizvođačima donosi najviše novca, prevare su uvek moguće, držite se onih proverenih .

PRIMENA ULJA OD KOKOSA KOD ISPUCALIH VRHOVA

2012.godine U Indijskoj prestonici rađeno je istraživanje u kojem su devojke nanosile ulje od kokosa pre i nakon pranja kose da bi se utvrdilo kada ono bolje deluje na ispucale krajeve i ostala oštečenja. Došlo se do zaključka da kokosovo ulje za kosu deluje kao regenerator u oba slučaja, ali sa nešto boljim rezultatima ,ako se nanese pre samog pranja. Ovo se može objasniti veoma jednostavno – veći broj mehaničkih oštećenja na kosi se dešava prilikom pranja kose pa i sušenja.

Ako se ulje kokosa prethodno utrlja na kožu glave i ravnomerno rasporedi duž vlasi ,ono će kosu svakako puno bolje zaštititi i sačuvati.Išlo se i u krajnost sa istraživanjem,pa su pojedine mlade indijke držale ulje i do 14 h na glavi? Rekli bismo što je puno, puno je. Ovo vam svakako neće preporučiti niko,mada je u praksi izvodljivo ako ga nanesete na glavu neposredno pred odlazak na spavanje,i sutradan isperete kosu sa mlakom vodom. Možda ne dobacite do tih 14 sati, ali će svakako biti dovoljno vremena.

Nemojte preterati sa kokosovim uljem,već dozirajte dve supene kašike i nanesite na koren kose, umasirajte i rasporedite sve do krajeva,jer će sve preko ovoga nepotrebno isprljati jastučnicu i krevetninu,a efekat je isti.

ODLIČAN PREPARAT PROTIV PERUTI

Upotreba kokosovog ulja protiv peruti takođe nije neka novost,evo kako da ga primenite na sebi:

Utrljajte u kosu blagi biljni šampon i sačekajte par minuta da deluje, a zatim kosu isperite sa mlakom vodom. Napomena: nikako nemojte koristiti balzame i regenaratore jer ćete samo pogoršati stvari. Prosušite kosu peškirom a zatim na vlasište laganim kružnim pokretima sa vrhovima prstiju nanosite male količine kokosovog ulja.

U slučaju peruti,kokosovo ulje za kosu se ne primenjuje kao regenerator, pa da ga raspoređujete duž vlasi,naprotiv samo ga utrljajte na kožu glave. Ostavite da deluje desetak minuta, a zatim isperite pod mlazom vode kosu.

Primenjujte ulje od kokosa svaki put nakon pranja kose(2-3 puta sedmično), u slučaju jake peruti ili seboreje javite se dermatologu,a mi vam preporučujemo da pročitate i naš tekst lečenje seboreje..

MASKA ZA KOSU SA KOKOSOVIM ULJEM

Kokosovo ulje za kosu možete primeniti na puno različitih načina.Jedan od njih je i ovaj recept koji će regenerisati oštećene i ispucale vrhove.

Potrebno:

nerafinisano kokosovo ulje (hladno ceđeno)
pola banane
med od bagrema ili šumski ( 2 kašike)
kokosovo ulje za kosu upotrebaPriprema:

U odgovarajuću keramičku posudu -najbolje kafenu šoljicu, stavite kašićicu i po kokosovog ulja. Sada celu šoljicu stavite da se ugreje u veću šerpicu sa toplom vodom. Kada se ulje kokosa rastopi ono je spremno za dalju upotrebu. Napomena: voda u šerpici ne mora da bude vrela ili tek proključala, dovoljna je i topla voda iz česme. Sada u drugoj činijci propasirajte polovinu banane,dodajte joj dve supene kašike domaćeg meda i dobro mešajte i gnječite.

Kada se dobije homogena smesa bez grudvica u nju usipajte kokosovo ulje. Potrudite se da u smesi nema ni žilica od banane i sve što primetite odstranite, jer bolje da ih uklonite još tu nego da vam završe u kosi, što je teško isprati a još teže rasčešljati kod dugačke kose.

Koristite cediljku koja će dobro odvojiti žilice i grudvice iz smese. Takođe još koji put kašičicom sve dobro promešajte i razbijte preostale grudvice. Ovako napravljena maska za kosu sa kokosovim uljem se nanosi preko cele kose i drži se zajedno sa kesom 40 minuta na glavi.

Nakon toga isperite kosu i normalno operite vašim šamponom.Kokosovo ulje za kosu je pre svega izuzetan regenerator. Primenjujte najmanje dva puta sedmično.Svakako isprobajte recept jer je delotvoran,a u slučaju da nemate vremena za njegovu pripremu,dovoljno je i da nanosite ulje od kokosa direktno na vlasište i rasporedite po krajeva i ostavite na glavi tokom cele noći kako smo već ranije i dali instrukcije.Kokosovo ulje za brži rast kose upotrebite na identičan način..

GDE GA NABAVITI I KOJA JE CENA ?

Kada je u pitanju naš region, imate ga svuda, konkretno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu je vrlo lako nabavljivo i ima ga svaka bolje opremljena biljna apoteka, zdrava hrana i slično. Trudite se da ga nabavite u njegovom sirovom obliku jer samo tako zadržava svu lekovitost svojih sastojaka.

Negde ćete naići i na izraz kokosova mast ,nemojte se zbuniti to je isto to samo je kokosovo ulje tada u svom čvrstom stanju i čim pređe temperaturu od 23 stepena ono prelazi u tečno stanje.

Proizvod je potpuno isti, izbegavajte jedino rafinisano ulje koje je dosta jeftinije,već tražite nerafinisano kokosovo ulje jer samo ono sadrži pomenute lekovite sastojke. Cena kokosovog ulja se kreće oko 5-6 eura (od 620 din pa naviše) za teglu od 300-330 grama,zavisi od pakovanja,ima i većih i manjih.

Jaka ponuda za biljna ulja,kreme i masti postoji i na internetu, rekli bi smo svakim danom je sve bolja, te vam preporučujemo da svakako pre kupovine proverite par takvih sajtova,jer su česti i popusti.Nadamo se da vam je i naš članak kokosovo ulje za kosu pomogao da saznate nešto novo i interesantno…


1 komentar:

  1. Zdravo gospođo i gospodine .
    Dobiti zajam za tri dana. Iskoristite našu brzu kreditnu ponudu i krenite prema njoj i odaberite svoj novi životni projekt. Pomažemo puno ozbiljnih ljudi, iskrenih da ostvare svoje snove iu bilo kojoj teškoći sa stopom od 3% godišnje. Naši transferi su osigurani od banke za osiguranje transakcija. Dakle, ako vam je potrebna financijska pomoć između 5.000 i 10.000.000 eura ili dolara, ne oklijevajte, molimo Vas da nas kontaktirate ne poštom: (georges.matvinc@gmail.com)

    mail: georges.matvinc@gmail.com

    OdgovoriIzbriši