petak, 24. veljače 2017.

LJEKOVITA SVOJSTVA KANTARIONA




Kantarion se kao ljekovita biljka u narodnoj medicini koristi vijekovima kako u svijetu tako i u našim krajevima.
Latinski naziv kantariona je Hypericum perforatum, dok je u našim krajevima poznat kao: kantarion, gospino zelje, sentjanzovka, marina, smiljacka, tantur, ručica, gospina trava ili zvončac.
Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka visine 20-100 cm sa rizomima. Stabljika je uspravna, a listovi (sitni i duguljasti) i stablo su zelenkasti. Cvjetići su zlatnožute boje. U narodnoj medicini se koriste cvjetovi koji se beru u vreme cvjetanja, od maja do septembra.
Od kantariona se spravljaju: kapsule, tablete, tinkture, čaj i ulje.
Biljka između ostalog sadrži i sledeće ljekovite sastojke:

• eterska ulja
• izohipericin
• karetenoide
• katehin
• kafenu kiselinu
• kvercitin
• rutin
• sterole
• hipericin
• hiperozid
• hlorogensku kiselinu

LJEKOVITA SVOJSTVA
Dokazano je da kantarion ima antibakterijsko i antioksidantno dejstvo.
Kantarion je najpopularniji za povrede kože, rane, posjekotine, ubode, čireve. Tradicionalno ulje kantariona se primjenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primjenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo.
Napomena
Pri upotrebi kantariona za liječenje, obavezno se treba posavjetovati sa ljekarom, farmaceutom ili iskusnim travarom.

PRIPREMA ČAJA
Za spremanje čaja koriste se osušeni cvjetovi:
Čaj se ne dobija kuvanjem, već se četvrtinom litra vruće vode prelije jedna kafena kašika cvjetova. Ovako natopljeni cvjetovi ostave se da stoje oko 3 minuta, a zatim se čaj procijedi i pije nezaslađen ili sa medom (dvije do tri šoljice čaja dnevno).
Ulje se koristi za spoljnu upotrebu kod kožnih bolesti, opekotina i povreda.

PRIPREMA ULJA OD KANTARIONA
Recept Marie Treben – knjiga „Zdravlje iz božje apoteke”
Cvjetovima kantariona (bogorodičine ili gospine trave), ubranima po suncu, napuniti flašu do grla i preliti maslinovim uljem. Ulje mora prekriti cvjetove. Dobro zatvoreno ostaviti nekoliko nedjelja na suncu ili blizu peći. Nakon izvjesnog vremena ulje poprimi crvenu boju. Procijediti ga kroz krpu i čuvati u tamnoj flaši.

izvor: monnamagazin.me

Nema komentara:

Objavi komentar