ponedjeljak, 9. siječnja 2017.

SVAKA DRUGA ŽENA IMA OVAJ PROBLEM, POKUŠAJTE OVAKO DA GA UBLAŽITE

prosirene_vene_1


Svaka druga žena i svaki četvrti muškarac ima problema sa proširenim venama. Oboljenje proširenih vena nastaje kada dođe do oštećenja venskih zalistaka koji postanu nefunkcionalni i ne mogu obavljati svoj glavni zadatak – pumpanje krvi prema srcu.

Oboljenje je progresivne prirode i napreduje stalno te može dovesti do komplikacija, ponekad sa ozbiljnim posledicama. Zbog toga se proširene vene moraju pravovremeno lečiti.

1. Izbegavajte izvore toplote (sunce, solarijum, tople kupke i tuširanje toplom vodom, saune …)

Ako i preferirate toplu vodu pri tuširanju, obavezno na kraju tuširajte noge hladnom vodom 20 do 30 sekundi. Hladnoća deluje suprotno toploti sa svim pozitivnim efektima na tonus zida vene, što znači da je čini čvršćom, što pozitivno utiče na protok i smanjuje pritisak krvi u venama.

2. Fizička aktivnost utiče višestruko povoljno na vensku cirkulaciju.

Kretanje u bilo kojem obliku, odnosno šta vam odgovara – hodajte, vozite bicikl, idite u prirodu, lagano trčite, plivajte, plešite ili trenirajte fitness.

Najjednostavnije je izići iz kuće ili stana, hodati 15 minuta, odnosno pola sata, a to je dovoljno da ojačate zid vena, što povoljno utiče na optimalnu cirkulaciju u venama.

3. Izbegavajte dugo sedenje ili stajanje.

Urbani način života, manje kretanja i sve veći broj poslova na kojima većinu vremena provodimo sedeći, čine problem proširenih vena još ozbiljnijim.

Ako ste u mogućnosti svakih sat vremena ustanite i prohodajte par minuta, dok sedite mičite stopalima što češće, a ako stojite duže onda često prebacujte težinu tela s jedne noge na drugu.

Postoji i venska gimnastika koju možete provoditi u kancelariji, a oduzima samo par minuta:

– Pola minuta hodajte na prstima i peti naizmenično
– Pola minuta u sedećem položaju krećite stopalima gore-dole
– Pola minuta dižite se na prste i polako spuštajte, držeći se za naslon stolice

4. Smanjite delovanje gravitacione sile čestim dizanjem nogu, bar u horizontalni položaj. Za to vam može poslužiti okvir prozora, jastuk, stolica, sto i slično.

Na ovaj način pretvaramo negativni efekat gravitacione sile u pozitivnu energiju i olakšavamo venski protok.

5. Ako ste u mogućnosti, oralnu kontracepciju zamenite nekom drugom vrstom kontracepcije.

Oralna kontracepcija generiše povišen nivo hormona estrogena, koji uzrokuje slabljenje tonusa zida vene i labavost potkožnog masnog tkiva, gde su smeštene površinske vene

6. Održavajte normalnu kilažu. Svaki kilogram više telesne težine otežava vensku drenažu, pa se preporučuje održavati je u okviru dozvoljenog.

7. Nosite elastične čarape koje podstiču prirodnu vensku cirkulaciju, odnosno ulivanje površinskih vena u duboke vene. To poboljšava protok krvi u dubokim venama, zatim olakšava vraćanje tečnosti iz tkiva u vene čime se smanjuju otekline u nogama i sprečava stvaranje novih.

LEČENjE proširenih vena

Proširene vene s nefunkcionalnim zaliscima moraju se ukloniti ne samo radi estetskih razloga, nego u prvom redu da bi se sprečile komplikacije. Medicinska nauka ne poznaje način obnove venskih zalistaka i zato je jedino efikasno lečenje proširenih vena operacija.

Dve standardne metode operativnog lečenja su:

1. Savremena neinvazivna operacija (Oesch) koja se izvodi specijalnom sondom koja smanjuje traumatiziranje tkiva, ai najizraženija proširenja vena se uklanjaju specijalnim instrumentom na otvor kože 2-3 mm pa se ožiljci vremenom izgube, što doprinosi estetskom efektu. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i pacijent ustaje neposredno posle operacije i napušta polikliniku.

2. Endovenozna operacija vodenom parom

Princip je da se glavna površinska vena ne uklanja, nego se primenom različitih izvora energije oštećuje unutrašnji zid vene, ona se skvrči i postane neprolazna, a organizam je naknadno razgradi prirodnim putem.

Najvažnije prednosti za pacijenta su:
– Puno je prijatnija u odnosu na ostale
– Oporavak je kraći i jednostavniji
– Nema ožiljaka, krvnog podliva, niti obojenosti kože.

izvor: zena.tvbest.rs

Nema komentara:

Objavi komentar