četvrtak, 5. siječnja 2017.

CIJELI SVIJET POLUDIO ZA OVIM MAGIČNIM KOLAČEM...PREKO NOĆI POSTAO HIT




Ono što ga čini drugačijim od ostalih kolača je to što se meko tijesto peče na niskoj temperaturi, zbog čega se stvaraju dva sloja: gusti, meki bazni sloj te kremasta sredina, piše “Slobodna Dalmacija“…
Iako recept postoji već neko vrijeme, internet pretraživanja u potrazi za ovom poslasticom drastično su porasla u posljednje vrijeme, jer kraći i hladniji dani motivišu ljude da “navale” na slatko.
  Mi vam donosimo osnovni recept, no možete eksperimentisati te nadodati čokoladu, začine, kikiriki maslac, limun, različite likere i drugo.

Za pripremu će vam trebati četiri jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci, 120 grama šećera, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 115 grama otopljenog i ohlađenog maslaca, 95 grama brašna, 4 dcl toplog mlijeka.

Postupak:
Žumanjke istucite sa šećerom, miksajući dodajte vaniliju i maslac, zatim brašno te na kraju postepeno dolijevajte mlijeko. U smjesu potom umiješajte bjelanjke koje ste istukli u čvrsti snijeg.
  Smjesu ulijte u kalup i stavite peći na temperaturu između 160 i 175 stepeni Celzijusa. Ostavite da se peče od 40 do 70 minuta. Prije nego navalite, ostavite kolač da se hladi u kalupu bar tri sata te ga prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar